♥ 2 Hati Jadi 1 ♥

Daisypath Friendship tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Lilypie Second Birthday tickers

:: Tentang Seseorang ::

My photo
Sabak Bernam, Selangor, Malaysia
lahir pada 7 mei. saya ni garang,kalau marah, sume takut tp cepat cool, degil tu ada la sikit...kalau boleh, nak anak seramai mungkin, baru meriah family ;)

:: Follower Saya ::

Monday, 28 April 2014

Pengalaman ~ Alahan

 Kali ni saya nak berkongsi pengalaman alahan yang teruk waktu mengandungkan arwah Adam :

1) 4 minggu pertama, saya ok lagi, makan masih berselera, cuma Incik Suami yang muntah-muntah setiap pagi. dia yang kurang selera makan, pastu dia juga yang mengadap asam boi setiap pagi.

2)  masuk bulan kedua, saya dah mula morning sickness, setiap pagi memang wajib

3) hilang selera makan, berat badan semakin menurun daripada 75 kg ke 69 kg, disebabkan berat makin turun, saya masih boleh pakai baju nikah di pagi raya 2013 ( time ni dah 23 weeks)

4) paling teruk bila alahan bau peluh Incik Suami, masuk bilik pun kena tutup hidung, klu tak, memang termuntah tanpa disengajakan, korang bayangkan la tidur pun kena tutup hidung sebab tak tahan bau ;) sadiskan....

5) alahan dengan bau perfume Incik Suami, dia sembur je perfume kat baju, saya pun termuntah. padahal, perfume tu antara bau kesukaan saya

6) mengidam nak makan telur belangkas, nasib baik tercapai ;)

7) hanya boleh minum air sirap suam yang dibuat oleh emak saya, air lain tak boleh masuk. air siram pun, wajib mak yang buat, air sirap , Incik Suami atau orang lain buat, tak mau, ok !

8) 7 weeks sampai nak bersalinkan arwah (25 weeks) , morning sickness memang tak hilang, pagi petang siang malam mesti muntah, tak kira masa....sampaikan dalam kete, ready plastik beg je, senang nak muntah

9) alahan dengan segala macam bau losyen kat dalam ofis, kalau ada je kakak ofis sapu losyen pepagi, saya dah tutup hidung siap-siap.

10) minyak angin memang tak lekang dari tangan, wajib ada dalam handbag...


~ bila teringat balik, indahnya saat mengandungkan arwah..... saya pasti akan rindukan saat itu. lain orang, lain alahannya kan... ~



~ sepi seorang perindu ~

15 comments:

  1. pengalaman setiap org x sama kan dear.. beruntungnya dapat merasai nikmat tu walaupun seketika.. Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl zana...awin kena bersyukur kan, sekurang2nya awin dah rasa nikmat itu...

      Delete
  2. Assalamualaikum kak awin, be strong sis.. in shaa Allah, akan ada lagi rezeki buat kalian. normally masa mengandung inilah macam2 benda pelik kita alah kan.. dulu suka, sekarang benci. hiihiii jaga diri baik2 kak Awin ~~~

    ReplyDelete
  3. Ai suka preggy
    Tp bab morning sickness ni mmg x suka....alhamdulliah pregnancy this time much better from previous ๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  4. saya tak pernah dapat merasa nikmat seperti tu lagi...Allah masih belum nak beri...tapi, seronok dapat membacanya. Semoga satu hari nanti saya akan ada peluang untuk merasainya juga..amin!

    ReplyDelete
  5. Stay strong awin..moment yg xkan penah kite lupakan..

    ReplyDelete
  6. walaupon alah 2 buat kita rasa xsuka tapi bagi awin tu mesti moment terindah kan :) be strong mama adam :) InsyaAllah satu hari nanti awin akan rasa balik moment mcm ni :)

    ReplyDelete
  7. Pngalaman ygmmg akn dirindui..insyaallah akn merasa lg...kita doa sm2 ye...awin kuatkan smngt...

    ReplyDelete
  8. Salam ukhwah, 1st time singgah sini..jalan-jalan blogwalking.. salam perkenalan =)

    ReplyDelete
  9. masing2 rasa nikmat berbeza..mcm saila xde morning sickness..tp sakit perut angin yg teruk..bersyukur dan nikmati je dgn sabar :) insyaallah awin akan rasa lg satu hari nnt :)

    ReplyDelete
  10. setiap org pengalaman alahan berbeza..tak sama kan

    ReplyDelete
  11. nikmat tu ida tak pernah rasai sampaii skrg.. huhu..... at least ada yang menunggu awin di sana ;;) Al-Fatihah

    ReplyDelete
  12. Insya Allah 1 hari nnt akan ada ubat kerinduan utk semua ni..usaha lagi ye dear :)

    ReplyDelete
  13. Memang indah pengalaman tu kan kak.

    EKa baru je melepasi alahan yg agak teruk. InshaAllah lahirnya sikecil ini, eka shared mengenai alahan yg sangat teruk tapi menarik. Lebih kurang akak.

    ReplyDelete