♥ 2 Hati Jadi 1 ♥

Daisypath Friendship tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Lilypie Second Birthday tickers

:: Tentang Seseorang ::

My photo
Sabak Bernam, Selangor, Malaysia
lahir pada 7 mei. saya ni garang,kalau marah, sume takut tp cepat cool, degil tu ada la sikit...kalau boleh, nak anak seramai mungkin, baru meriah family ;)

:: Follower Saya ::

Saturday, 29 December 2012

~ Teringin ~

Saya teringin sangat nak makan red velvet :(. Ritu ada beli, tapi indah rupa dari rasa... Bila bagitau Incik Tunang tentang keinginan saya, kena marah :( . Katanya, tak payak mengadalah...mengidam mengalahkan orang peknen.. Alahai...Nak jugak! nak jugak!



~ sepi seorang perindu ~

Friday, 28 December 2012

~ Si 'putih' tercalar ~

IT ( Incik Tunang )

Hp saya berbunyi lebih kurang jam 10.30 malam :

IT : uit, nak tanya. Kalau Awin diberi pilihan, Awin lebih sayang abg @ kereta?
Saya : Hah ? soalan apa ni? ( tetiba lak mamat ni tanya soalan pelik )
IT: abg tanya, sayang kereta @ sayang abg?
Saya : ye la, nape tanya soalan tu?? nape kereta kita? accident ke? calar ke? orang langgar ke?
IT : kereta kita ok la, abg otw lik umah. cepat jawab soalan abg..
Saya : nape kereta kita? ( dalam hati ni rasa cam ada yang tak kena je, lagi2 pulak bila IT tanya soalan pelik )
IT : kereta kita selamat, takde pape. caya la!
Saya : tak percaya, ni mesti ada yang tak kena...
IT : x de pape......
Saya : tak caya....
IT : caya la....
Saya : tak percaya! ( dah rasa geram je sebab rasa IT de sembunyikan sesuatu )
IT : caya la....kereta ok...
Saya : awin rasa tak ok! baik cakap cepat!
IT : jwb dulu soalan abg...antara kereta & abg, yang mana awin lebih sayang?
Saya : dah tentu la awin sayangkan kereta sebab baru je dapat rasa kereta baru, dah la susah nak dapat yang besar sikit. macam2 dugaan kita kena hadapi. ngn abg, awin tak sayang :-p ( sambil wat muka tak bersalah, hehehhe )
IT : erm...klu lebih sayangkan kereta, abg tak jadi la nak cakap. nanti awin marah...
Saya : apa la abg ni, dh 7 bulan kita bertunang,4 tahun kita kawan,  tak kan tak tahu lagi yang awin lebih sayangkan abg dari kereta? kereta tu pn sayang juga, tapi sayang kat abg lebih sikit dari kereta, hehehe.
IT : hahahhah (berdekah2 dia gelak)... oooo..sayang abg lebih dr kereta baru ye? sebenarnya......sebenarnya.....kereta dah calar, tadi reverse kat parking, dok ralit sembang ngn kawan, abg tak tgk cermin sisi, pastu sensor dah bunyi2, abg baru perasan dah langgar dinding ....
Saya : apa?!!!!!!!!!!! hah ni, yg nak marah ni..bla...bla...bla...( saya membebel ). ni baru bawak kete besar sikit dari kancil...nampak gayanya abg kembali pada keadaan asal je la, nek kancil sepanjang hayat...kete baru biar awin yang pakai gi balik keje, ada faham???
IT : ye lah...( nada sedih )


Alahai pakcik sorang tu, sebelum ni kami berdua pakai kete kancil je. Pastu fikir balik, dah kawin nanti, kena beli keta yang besar sikit. Ujung September ritu, amik kete besar sikit, ( kete murah je ), warna putih ( SI PUTIH namanya ), selesa sikit untuk perjalanan jauh bawak family ramai2. Baru pakai tak sampai 3 bulan, dah calar :( . Cuai sungguh... Pastu nak salahkan sensor yang lambat pick up pulak?? Haish! Agaknya nanti kalau pakai kete lagi besar, apa pulak yang dia nak langgar ye?? 

 
~ sepi seorang perindu ~

Thursday, 27 December 2012

Review ~ Doorgift tetamu

Hari ni saya nak review doorgift untuk tetamu mak ayah.. Dah bincang ngn mak, dia setuju untuk bagi Jelly 1 pek untuk setiap tetamu. Harga 1 pek = RM0.78 sahaja. Sekotak = 24 pcs... Saya guna sekitar 79 kotak.


Ni baru 58 kotak, masih de baki 21 kotak lagi kat kedai. Percaya tak kalau saya cakap, saya g beli sendiri, bawak balik umah sendiri, angkat sendiri dari kereta ke atas umah. Tak lama lagi muncul la muscle2 kat lengan ni, orang kuat la katakan :-p

Sesi pembungkusan, buat sendiri juga. harga beg pink tu = RM 0.17 untuk 1 pcs, saya guna 1800 pcs

TQ tag tu DIY je sendiri, amik pic kat google, kemudian print atas kertas warna peach. Tq tag tu saya stapler kat beg sekali ngn jelly



Sekarang ni, kotak ada di mana-mana kat ruang tamu. Selagi tak selesai majlis, selagi tu la umah saya masih bersepah. Harap maklum :-p












Hasilnya , dah siap pack

Semuanya saya buat sendiri. Jadi, dah mula packing dari sekarang. Dalam sehari pas saya balik keje, leh siapkan dalam 5 kotak = 120 pcs jelly. Sikit2 lama-lama jadi bukit... Chaiyok! chaiyok! semoga saya diberi kesihatan untuk sempurnakna segala persiapan.

**Sume ni hanya untuk tetamu mak ayah sahaja, ok! Untuk kawan2 n blogger yang sudi datang majlis saya nanti, doorgift lain sikit. Surprise!



~ sepi seorang perindu ~

Tuesday, 25 December 2012

Review ~ Baju Nikah

Baju nikah saya dah siap!! heheheh.. Buat baju kurung moden je, badan besar kan, tak buat yang berfesyen-fesyen.Kebetulan time g Jakel tu, ada promotion pakej2 baju nikah. Then, berkenan dengan warna coklat ni. Terus beli, takde fikir panjang dah...


Chiffon  4 meter + lining baju perempuan 4 meter + satin utk baju lelaki 4 meter = RM399
Upah jahit : RM75.00 ( tu pun tailor kata harga tu mahal sikit sebab susah sikit nak jahit baju de lining )

Kain chiffon tu masih berbaki 2 meter, cadangnya nak buat veil. Nak tempah kat Zila je, tapi kena tunggu pas dia balik honeymoon baru leh anta kain kat dia...


Hasilnya :


Cadang nya nak pakai je baju ni untuk majlis bertandang belah laki minggu berikutnya, tapi.... Incik Tunang nak pakai Coat pulak... Sesuai ke baju kurung moden match ngn Coat?



~ sepi seorang perindu ~

Monday, 24 December 2012

~ Menternak lemak ~

Minggu menternak lemak ke apa ni?? Sejak akhir-akhir ni nafsu makan menjadi-jadi, tak leh kawal pulak...Pastu baru nak risua berat naik balik...Apa pun tak bleh :-p

Menu pagi sabtu kat ofis : Bihun Sup Bebola Daging, masak sendiri

Lik umah, makan ramai-ramai sempena bufday mak yang ke = 61

Balik kenduri, layan Tutti Frutti , RM21++

Tutti frutti je tak kenyang, makan pizza pulak

OTW nak balik umah, singgah  BNO, makan kerang bakar, laici kang & ABC

Nasi Goreng Udang pulak..

Sampai je rumah, rasa perut ni sendat dan padat.... Nampaknya kena mula berpuasa balik la jawabnya, 
baru leh kawal nafsu makan ni...




~ sepi seorang perindu ~

Thursday, 20 December 2012

~ Checklist ~


1. Tarikh nikah, sanding, tandang
Nikah : 02.03.13
Sanding: 03.03.13
Bertandang : 09.03.13

2. Kursus kahwin ,dokumen penting
Kursus kahwin : DONE
HIV Test : NOT YET
Borang-borang : NOT YET

3. Venue
Nikah, Sanding : DONE

4. Hidangan, Kanopi
Hidangan : dalam perbincangan
Kanopi :
NOT YET
Khemah rewang : NOT YET 
meja kek : NOT YET 
meja hidangan :  NOT YET

5. Pelamin
Nikah n Sanding : DONE
Bertandang : takde pelamin

6. Photographer
Nikah n Sanding : DONE
Pre-Wed :  DONE

6. Wedding outfit
Nikah : DONE
Sanding : sebulan sebelum majlis

7. Makeup
Nikah n Sanding : DONE

8. Doorgift 
Tetamu : NOT YET
Kawan / blogger : DONE
Pengiring : in progress

9. Bunga Pahar - DONE

10. Kad Jemputan- DONE

12. Kek - NOT YET

13. Handbouquet
Nikah : DONE
Sanding : DONE

14. Guest List
Kenalan Mak Ayah : DONE
Kawan Sendiri :sedang mengumpul alamat kawan2/blogger yang jauh

15. Pengapit
Nikah : NOT YET
Sanding : NOT YET

16. Dresses for family
her family : DONE
his family : DONE

17. Wedding heels
Nikah : DONE

18. Aturcara majlis

  (02.03.13)- 9 malam : akad nikah 
 
  (03.03.13)

11 pagi - 4 petang : jamuan makan 
9 pagi : khatam al quran
12 tengahhari : bersanding 

19. Spa Treatment - NOT YET ( lum de masa coz bz dengan kerja ofis )

20. Bilik Pengantin
Katil : DONE
Comforter : DONE
Bantal : DONE
Skirting Katil : DONE
Side Table : DONE
Deco : NOT YET
Wardrobe : NOT YET

 
21. ceremony, entertainment & kompang- DONE

22. Guestbook Table
Guestbook : DIY ( DONE ) 
Alat tulis : DONE 
Deco : in progress

23. Others
Bunga Manggar : DONE
Makan beradap : lum kompom samada sekali dengan katering @ kawan2 tolong masak 

** checklist random je, takde detail sangat **




~ sepi seorang perindu ~

Wednesday, 19 December 2012

~ Rabu yang bisu ~


 

Ada beza ke saiz kami time tunang & pre wedding?

~ sepi seorang perindu ~

Tuesday, 18 December 2012

Review ~ Pre Wedding

Seperti yang dijanjikan, rini saya nak review pasal Pre-wedding 08/12/12 ritu. Alkisahnya, saya tak nak buat pre-wed ni, nak guna semula pic2 time bertunang ritu. Tapi Incik Tunang nak juga snap gambar yang latest, dengan alasan, nak bagitau sume orang yang dia dah kurus, nyampah :-p. Bila de orang tegur saya, kata saya pun dah kurus dan saya cite kat Incik Tunang, dia mesti tanya, motif?? hahahha...Kadang2 geram je ngn dia ni...

OP saya time pre-wed ni OP yang sama juga untuk majlis saya nanti. Mudah dan senang berurusan ngn Dila (OP kami). Si Dila ni kelakar orangnya, time kami snap pic ni pun, rasa nak pecah perut ketawa gara2 lawak dia. Saya dah pesan, nanti time saya nikah n sanding, jangan wat lawak sangat, abislah make up saya pecah2 nanti... Sat gi kalau saya dah gelak, memang hilang la kesopanannya ;)Dah tak leh jadi 'wanita melayu terakhir'

Bila dah plan nak snap untuk pre-wed, pertama sekali mesti pilih tema. Tema kami santai je. Then, g cari tshirt warna yang sedondon kat Bukit Tinggi. Cerewet sungguh la pakcik sorang ni, yang tu x mau, yang ni x mau...3 jam dok pilih tshirt je. Akhirnya, jumpa la tshirt ni, warna sebenar : hijau turquoise. Tapi bila dalam kamera, jadi warna biru pulak. Lokasi pilihan : Putrajaya, tapi disebabkan musim hujan, tukar tempat : Bukit Malawati, Kuala Selangor je.Patutnya nak shoot pagi, tapi tukar waktu ke petang pulak. Berpeluh ketiak ;)

Korang layan je la pic2 kami kat bawah ni ye, jangan sampai muntah pulak. Maaf, saya ni bukan model, jadi tak pandai sangat nak posing persis model terkenal ;)


Cover sopan, gelak sambil tutup mulut ;)









Cik Tett tak ketinggalan, jadi props juga petang tu




Bintat2 tangan Incik Tunang kena gigit nyamuk dalam semak ni...
Muka natural, tepek bedak ngn lipbalm je ;) takde nak make2 up

Senyum terpaksa, padahal saya gayat sebab tebing tepi ni tinggi sangat2

Hahahahah. ops!








Last but not least, doa saya untuk hubungan kami...





~ sepi seorang perindu ~

Sunday, 16 December 2012

~ Candid ~


Comel tak??

Ciri2 suami mithali, tetap tersenyum walaupun si bakal isteri menghadiahkan buku lima ;)


** sabar ye sume...nnt de masa , saya post entry pre-wed kami **

~ sepi seorang perindu ~
~
~ sepi seorang perindu ~