♥ 2 Hati Jadi 1 ♥

Daisypath Friendship tickers Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers Lilypie Second Birthday tickers

:: Tentang Seseorang ::

My photo
Sabak Bernam, Selangor, Malaysia
lahir pada 7 mei. saya ni garang,kalau marah, sume takut tp cepat cool, degil tu ada la sikit...kalau boleh, nak anak seramai mungkin, baru meriah family ;)

:: Follower Saya ::

Tuesday, 11 September 2012

~ Cara menangani stress ~

1. Dapatkan sokongan daripada ahli keluarga, rakan, pasangan atau kaunselor.

2. Sembahyang serta mengingati Tuhan dan menyerahkan segala usaha kepada-Nya.

3. Lakukan ‘mental-excercise’. Biarkan otot-otot berehat, atur nafas dan bayangkan perkara-perkara yang sejuk dan menyamankan. Lakukan selama 20 minit, ia berupaya juga mengurangkan sakit kepala, tekanan darah tinggi dan kesukaran tidur.

4. Doa merupakan salah satu cara paling berkesan untuk menghilangkan stress. Pengucapan doa penuh ikhlas dan pasrah akhirnya menimbulkan kedamaian dan ketenteraman.

5. Membentuk pengurusan masa yang baik.

6. Menerima stress sebagai sebahagian daripada hidup. Stress adalah keperluan dalam kehidupan untuk kita bergerak ke hadapan serta untuk meningkatkan kualiti kehidupan.

8. Bersedia untuk berkongsi masalah dengan orang lain. Pilihlah orang yang boleh dipercayai untuk meluahkan masalah yang menyebabkan tekanan kepada kamu.

9. Terima kelebihan dan kekurangan diri sendiri.

10. Lakukan perubahan yang baik terhadap diri kamu. Bersedialah utnutk menerima saranan daripada orang lain dan belajar untuk berkompromi.

11. Jaga hubungan baik dengan orang lain. Hubungan yang baik menjamin kehidupan bahagia.

12. Ketawa dan berseronoklah. Ketawa adalah respon psikologi terhadap humor, jadi lakukan humor untuk mengawal situasi yang tegang. 



Senyum...tak perlu kata apa-apa

>>> amik dari sini , sharing is caring <<< 


~ sepi seorang perindu ~

~ sepi seorang perindu ~

18 comments:

  1. jgn stress2...nnti naik jerawat...tak cun plak atas pelamin tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jerawat mmg dh naik dgn jayanya mama :( ...sume dh tegur muka sy makin teruk...

      Delete
  2. hehehe..cube utk tdak stress je nie..hahaa.

    ReplyDelete
  3. lepas ni puan awin la

    tapi kalo stress pastu xrawat jd gila kan

    ReplyDelete
  4. nak kawen nnt pun uols jgn stress taw
    sebab kena prepare byk benda ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh start stress kak...sbb dh start prepare utk majlis :(

      Delete
  5. x sabar nak tengok cik awin ni sanding...cepat la masa berlalu..hiks2

    ReplyDelete